Med en övervakningskamera i hemmet, trädgården eller garaget skapas både ökad säkerhet och funktionalitet. Genom att förstå vilka funktioner som dessa kameror har blir det lättare att välja rätt modell.

Inomhus eller utomhus

En övervakningskamera för inomhusbruk har lite annan funktion än de som sitter utomhus. En kombination är därmed bäst. Med utomhuskamera ges:

  • Se vem som är utanför – Se via mobilen vem som står utanför dörren eller rör sig i garaget. Du behöver inte gå ut och kontrollera detta.
  • Avskräckande – En kamera vid garaget kan verka avskräckande och därmed både minska stölder och skadegörelse.
  • Mer info – Skulle ett inbrott exempelvis ske kan dessa kameror ge ytterligare information om hur inbrottet skett, var personerna tog vägen osv.

Övervakningskamera inom hemlarm

Det går att köpa en övervakningskamera och använda den separat utan övrigt hemlarm. Men genom att använda kompatibla enheter kan de kopplas samman och skapa en ökad trygghet. Ett exempel nedan visar på interaktion som kan skapas mellan enheterna.

Exempel: Brand i bostaden

Det börjar brinna i ett bostadshus varpå värmedetektorer aktiverar brandlarmet. Dessa sänder även information till huvudenheten inom hemlarmet som därefter aktiverar samtliga kameror samt larmar via flera olika högtalare. Eftersom de är sammankopplade ges inte bara information om att det brinner utan även exakt vilken deckare som upptäckt branden.

Dessutom skickar hemlarmet information till larmbolaget att larmet har utlösts vilket innebär att de får tillgång till allt videomaterial i realtid. Ser de att det är en brand kommer brandkåren att larmas till platsen samtidigt som deras väktare direkt åker dit.

Vidvinkel fångar hela trädgården

Med stor vidvinkel på en övervakningskamera kan en hel trädgård bevakas. Hur stor vidvinkel de olika modellerna har varierar en hel del.

Spotlight

Finns en inbyggd spotlight kan den aktiveras automatiskt av rörelsesensorer. Kommer någon tillräckligt nära kommer dessa tändas och lysa upp ett par kvadratmeter. Genom att montera den vid ingången blir det upplyst när familjemedlemmar kommer hem samtidigt som personer som försöker göra inbrott tydligare går att identifiera via den video som kamerorna spelar in.

Högtalare

Ytterligare en funktion är högtalare. I detta fall kan antingen larmoperatören eller personen som använder larmets app prata direkt via högtalaren. Fördelen är att det går att påtala för obehöriga att väktare och polis är på ingående.
Men övervakningskamera med högtalare kan även användas för att öka säkerheten i hemmet om exempelvis en familjemedlem är hemma och är sjuk. Via kamera och högtalare går det alltid att kommunicera och kontrollera läget.